top of page
Foto van schrijverOlivier Sustronck

Dossier Blockchain: 1. Wat is blockchain?

Blockchain is een van de meest gehypte technologieën van de laatste jaren. Aan de hand van haar bekendste toepassing van blockchain, de cryptomunt Bitcoin, komt de blockchain ook meermaals in het nieuws als risicovol beleggingsproduct. Weinig mensen weten echter wat blockchain precies inhoudt. De technologie biedt tal van toepassingen die mits de juiste implementatie een digitale revolutie kunnen teweegbrengen in tal van sectoren.


In het Dossier Blockchain zullen we enerzijds blockchain en haar verschillende toepassingen toelichten en uiteraard juridisch kaderen. Deel II van Dossier Blockchain kun je hier terugvinden.


Wat is blockchain?


Blockchain kan aanzien worden als een groot register van opeenvolgende blokken dat door alle deelnemers aan de blockchain wordt bijgehouden en publiek toegankelijk is. Om de zoveel minuten wordt een nieuw block toegevoegd waarin alle transacties in die periode worden opgenomen. In een block kan enkel data worden toegevoegd. Blocks kunnen in geen geval worden gewist of aangepast. Iedere transactie moet gecontroleerd en goedgekeurd worden door de deelnemers alvorens ze kan worden opgenomen in het block.


Voorbeeld: Uit een block blijkt dat persoon A 10 bitcoin bezit. Iedereen die deelneemt aan de blockchain heeft toegang tot het register met blocks en kan dit controleren. Wanneer persoon A zijn 10 bitcoins wil verkopen aan B wordt deze transactie ter goedkeuring doorgestuurd naar de deelnemers die zullen nazien of A inderdaad 10 bitcoins in bezit heeft en nu deze 10 bitcoin heeft overgedragen aan B. Nadat de transactie door voldoende deelnemers is goedgekeurd wordt de transactie opgenomen in een nieuw block. De bitcoins horen nu toe aan B. Wanneer A nogmaals die 10 bitcoin zou willen verkopen zullen de deelnemers de block met de verkoop aan B terugvinden en de transactie afkeuren.


Kenmerken van een publieke blockchain:


Transparant: Het register wordt publiek gedeeld en de transacties worden gecontroleerd door alle deelnemers. Het register is publiek en een transactie wordt maar goedgekeurd als voldoende leden de transactie bevestigen als correct.


Geen trusted third party: De transacties worden goedgekeurd door alle leden en dus zonder centrale partij zoals een bank.


Vertrouwelijkheid en permanent: De blocks kunnen onmogelijk aangepast of gewist worden. Alle transacties staan dus vast en hierop is geen misbruik mogelijk. Hierdoor is blockchain erg geschikt om transacties uit te voeren waarin de bewijswaarde belangrijk is.


Cryptografische sleutel: Om de veiligheid en betrouwbaarheid van de blockchain te garanderen worden alle gegevens en transacties geëncrypteerd. Vaak wordt gebruikgemaakt van het SHA256-algoritme. Dit algoritme maakt het gebruik van de aanwezige data in het block om de sleutel samen te stellen. De cryptografie zorgt er enerzijds voor dat de blocks niet meer gewijzigd kunnen worden maar kan er ook voor zorgen dat de transacties met zekerheid door de juiste persoon (de eigenaar) worden uitgevoerd zonder de identiteit zelf, zoals zijn naam, weer te geven.


Minen: Om voldoende deelnemers te hebben aan de blockchain om transacties te valideren ontvangen zij een beloning, in de vorm van een cryptomunt. Op het bitcoin-netwerk is dat een bitcoin maar er bestaan honderen andere blockchains.


Concrete toepassingen:


De blockchain kan in diverse bedrijfstakken uitkomst bieden en kent dus ook vele toepassingen. Een goed voorbeeld is het controleren van een logistieke keten. Zo werkt de haven van Antwerpen aan een blockchaintoepassing hiervoor.


Het delen van data over de oorsprong van een product door de gehele keten kan uitkomst bieden wanneer er bijvoorbeeld productiefouten worden vastgesteld of besmettingen in de voedselketen. Zo kunnen batches makkelijk geïdentificeerd worden van grondstoffen tot eindproduct. Doordat de data gedeeld wordt door alle partijen en niet meer kan worden aangepast, kunnen alle partijen deze data vertrouwen.


Een voorbeeld van een toepassing van de blockchaintechnologie in het dagelijkse leven vind je terug op deze pagina. Je kunt lezen hoe een Nederlandse dj koos voor de blockchaintechnologie om de rechtenverdeling van zijn muziek te regelen.


Mr.Franklin is jouw expert binnen het IT-recht & cybersecurity. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.


Comentarios


bottom of page