top of page
Foto van schrijverOlivier Sustronck

Sexting bij jongeren: spannend of toch geen goed idee?


Naar aanleiding van het nieuwe schooljaar werden in de media sexuologen en andere specialisten aan het woord gelaten die onder meer kwamen praten over sexting. Hierbij wordt er steevast op gewezen dat sexting deel uitmaakt van de manier waarop jongeren (en ongetwijfeld ook ouderen) sexualiteit beleven en we dit niet mogen afraden. Laat ik als traditionele digitale dinosaurus met tienerdochters toch een poging wagen.


Wat is Sexting?


Sexting is de praktijk van het versturen van seksueel expliciete berichten, foto's of video's, meestal via mobiele apparaten met wederzijdse toetemming. Het is inmiddels een populaire vorm van communicatie onder tienerkoppels geworden, maar het komt met echte risico's.


De Gevaren van Sexting


Sexting is zoals seks hebben zonder condoom met je one-night-stand. Het is altijd onveilig en een slecht idee.


1. Voor altijd online: Een foto die online is gezet, kan een eeuwige levensduur hebben. Zelfs als het beeld is verwijderd van de oorspronkelijke applicatie, kunnen screenshots en downloads het eindeloos laten circuleren in chatprogramma’s zoals snapchat, whatsapp of in de fotobibliotheek van de ontvangers. Een foto delen is erg eenvoudig en dat geldt ook voor naaktfoto’s.

2. Niet te beveiligen: Er bestaan geen manieren om sexting op een veilige manier te doen. Applicaties die foto’s maar enkele seconden zichtbaar maken voor de ontvanger wissen de beelden niet. Ze maken deze alleen niet (direct) toegankelijk voor de ontvanger. Ook is er meestal een mogelijkheid om screenshots te nemen van de foto.


3. Emotionele impact: Het ongeoorloofd delen van intieme beelden kan een enorme impact hebben. Dit geldt voor iedereen, maar geldt des te meer voor jongeren, die veelal in pubertijd door een onzekere of kwetsbare periode gaan.



Advies voor Ouders en Leraren


Uiteraard mogen de berichten niet zomaar gedeeld worden en kunnen hier zelfs strafrechtelijke sancties aan gekoppeld worden. Maar de risico’s op het doorzenden en onrechtmatig gebruiken van de beelden zijn onvoldoende in te perken en de schade bij misbruik hierop is te hoog om het risico te nemen.


Het is essentieel om een open dialoog met tieners te hebben over de risico's van sexting. Educatie en voorlichting zijn cruciaal.


1. Begin het gesprek: Maak het onderwerp niet taboe. Leg de risico's uit en benadruk de permanente aard van digitale media.


2. Leer over technologie: Begrijp de apps en platforms die tieners gebruiken. Dit stelt je in staat om relevante voorbeelden en adviezen te geven en de kwetsbaarheden van de applicaties uit te leggen.


3. Moedig gezonde relaties aan: Benadruk het belang van respect in alle relaties, zowel online als offline. Het delen van naaktfoto’s van een (ex-)partner maakt hier geen deel van uit.


4. Juridische gevolgen bij misbruik: Wijs erop dat het delen strafbaar is en ernstige gevolgen kan hebben, zowel voor de persoon die de beelden deelt als voor de persoon van wie de beelden gedeeld worden.



Hoe kunnen we veiliger Sexten?


Hoewel we sexting sterk afraden, begrijpen we dat het toch nog zal gebeurt. Daarom is het beter om gewapend te zijn met kennis en tips om het zo veilig mogelijk te maken. Hier zijn enkele essentiële richtlijnen:


1. Anonimiteit: Maak altijd anonieme foto’s. Houd gezicht, tatoeages, juwelen en andere identificerende kenmerken buiten beeld. Let ook op de achtergrond; zorg ervoor dat foto’s aan de muur of andere unieke elementen je identiteit niet verraden.


2. Stuur nooit foto’s onder druk: Als je je ongemakkelijk of onder druk gezet voelt, is dat een teken dat het waarschijnlijk geen goed idee is.


3. Maak duidelijke afspraken: Zorg ervoor dat beide partijen ermee instemmen de beelden onmiddellijk na ontvangst te wissen. Doe alleen aan sexting als de andere persoon ook meedoet.


4. Ken je ontvanger: Deel enkel foto’s met mensen die je ook offline kent en vertrouwt. Stuur geen naaktfoto’s naar mensen die je enkel online kent, hoe betrouwbaar ze ook mogen lijken.


5. Let op met cloudopslag: Wees je ervan bewust dat veel apparaten foto's automatisch naar de cloud uploaden of enkel onbeschikbaar maken. Controleer je instellingen regelmatig en wees voorzichtig met wat je bewaart.


Conclusie


Hoewel het voor velen misschien aanzien wordt als een hedendaagse manier om sexualiteit te beleven met een partner zou het dat niet mogen zijn. Sexting brengt aanzienlijke emotionele en cyberbeveiligingsrisico's met zich mee. Het is cruciaal dat de personen die zich hieraan wagen deze risico’s ten volle begrijpen.

Comments


bottom of page